انواع بازار بورس در ایران
بازارهای بورس ایران به طور کلی به چهار دسته زیر طبقه بندی می گردند:
1- بورس اوراق بهادار،
2- فرابورس،
3- بورس انرژی،
4- بورس کالا
بورس اوراق بهادار
در بورس اوراق بهادار انواع دارایی های مالی همچون سهام شرکت ها و اوراق مشارکت دادوستد می گردند.
دارایی مالی یک دارایی نامشهود است که ارزش آن به پشتوانه یک دارایی دیگر تعیین می گردد همچون اوراق سهام و سپرده های بانکی. دارنده سهام یک شرکت به نسبت سهام خود در منافع شرکت سهیم می گردد.
بورس اوراق بهادار تهران خود به دو بخش بازار اول و دوم تقسیم می گردد.
طبقه بندی بورس اوراق بهادار تهران
شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران با استفاده از پارامترهایی نظیر شفافیت، نقد شوندگی، درصد سهام شناور آزاد، سودآوری و… به دو دسته بازار اول و دوم تقسیم می گردند.
بازار اول بورس خود به دو تابلوی اصلی و فرعی تقسیم می شود که تفاوت شرکت های حاضر در این تابلوها به برخی پارامترهای مالی همچون میزان سرمایه ثبت شده، تعداد سهامداران، درصد حقوق صاحبان سهام و… بر می گردد.
فرابورس OTC
فرابورس (Over The Counte) برای ساماندهی و تسهیل شرکت هایی که شرایط ورود به بورس را نداشته اند، تشکیل گردید. بدین ترتیب شرکت هایی که تمایل به ورود به بورس را داشته اما از منظر پارامترهای مالی واجد شرایط نبودند در فرابورس پذیرفته شدند.
در حال حاضر بازار فرابورس خود به پنج دسته تقسیم می گردد:
1- بازار اول
2- بازار دوم
3- بازار پایه
4- بازار ابزارهای نوین مالی
5- بازار SME (شرکت های کوچک و متوسط)
بورس کالا
در بورس کالا تولیدکنندگان اقدام به عرضه کالای تولیدی خود می نمایند همچون فلزات و محصولات کشاورزی. همه دادوستدها در بورس کالا در قالب قراردادهای استانداردی نظیر نقدی، سلف، نسیه، آتی، اختیار معامله، صلح و معاوضه صورت می پذیرد.
بورس انرژی
بورس انرژی بازار انجام دادوستدهای حامل های انرژی نظیر نفت، گاز و برق و اوراق بهادار مبتنی بر آنها می باشد. بورس انرژی یک بازار رقابتی است که تعداد زیادی خریدار و فروشنده در آن حضور دارند.
بورس انرژی دارای سه بازار فیزیکی، مشتقه و فرعی است.
نتیجه گیری
می توان ادعا نمود که تفاوت بازارها و تابلوها در بورس تهران صرفا از منظر پارامترهای مالی و شرایط احراز پذیرش می باشد. اما نکته مهم آنکه شفافیت و نقدشوندگی شرکت ها از بازارهای پایه فرابورس به سمت بازار اول بورس افزایش می یابد.
به عبارتی، شرکت هایی که در تابلوی اصلی بازار اول بورس پذیرفته شده اند از منظر ساختار سرمایه، انتشار صورت های مالی و گزارشات مالی بیشترین میزان دقت و سرعت را دارا می باشند.
بدون نظر