کشورهای خاورمیانه که به ذخایر غنی و ارزان نفت خام دسترسی دارند، در حال اجرای برنامه های گسترده ای برای توسعه ظرفیت پالایشگاهی و افزایش صادرات فرآورده های نفتی هستند.تحلیل و بررسی اس اند پی گلوبال پلاتس نشان می دهد ظرفیت پالایشگاهی کشورهای خاورمیانه شامل بحرین عراق کویت عمان عربستان و امارات طی 2019 تا 2025 میلادی بیش از 1.8 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
بیشتر پالایشگاه های منطقه در مالکیت شرکت های ملی نفت است که به ذخایر ارزان قیمت نفت خام دسترسی دارند.
به اعتقاد تحلیلگران، یکی از تبعات اجرای پروژه های پالایشگاهی در منطقه خاورمیانه، رشد چشمگیر صادرات فرآورده های نفتی از سال 2021 میلادی خواهد بود؛ آن هم در شرایطی که تقاضای جهانی همچنان ضعیف و رو به کاهش است.
تقاضا برای همه فرآورده های نفتی در خاورمیانه در سال 2020 با کاهش روبرو شده است. این در حالی است که با تمایل بیشتر بخش های اقتصادی و صنعتی برای استفاده از انرژی های پاک تر، رشد تقاضای نفت کشورهای منطقه نیز طی سال های اخیر با کاهش روبرو شده است.
پیش بینی می شود صادرات بنزین کشورهای منطقه با افزایش روبرو خواهد شد که بیشترین رشد مربوط به عربستان و کویت خواهد بود.
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، ظرفیت پالایشگاهی منطقه خاورمیانه تا سال 2030 بیش از 2.7 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت و این رقم تا سال 2040 با رشد 3.2 میلیون بشکه ای روبرو می شود. این در حالی است که ظرفیت پالایشگاهی آمریکای شمالی، ژاپن و کره و روسیه با کاهش روبرو خواهد شد.
این در حالی است که برخی کشورهای منطقه از جمله عراق مقادیر قابل توجهی فرآورده های نفتی هر سال وارد می کنند. پیش بینی می شود تقاضای خاورمیانه طی دهه جاری با رشد 13 درصدی همراه خواهد شد.
نکته قابل توجه اینکه بسیاری از پالایشگاه های خاورمیانه که عمده تولید آنها سوخت هواپیما است، با شیوع ویروس کرونا و افت شدید تقاضا برای سوخت هواپیما اکنون با مارجین منفی روبرو شده اند.
اروپا یکی از بازارهای اصلی صادراتی برای سوخت هواپیمای خاورمیانه به شمار می رود.
آفریقا می تواند یکی از بازارهای مهم صادراتی برای فرآورده های نفتی خاورمیانه باشد. کشورهای آفریقایی پیش از این نیز وارد کننده عمده فرآورده های نفتی از خاورمیانه بوده اند.
بدون نظر