- با توجه به برنامه زمانبندی شده، تولید آزمایشی خودروی شاهین از پلتفرم SP100 آغاز و از بهمن ماه سال جاری به بازار عرضه خواهد شد.
- ظرفیت تولید محصول شاهین در سال اول حدود 90 هزار دستگاه و در سال دوم حدود 130 هزار دستگاه می باشد.
- همچنین قیمت این خودرو در زمان عرضه به بازار و بر اساس مصوبات شورای محترم رقابت و نهاد مرتبط با قیمت گذاری خودرو، تعیین و به عموم اعلام می گردد.
- بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته در گروه سایپا و در صورت تامین به موقع قطعات و نیازهای خودروسازان، در 4ماه پایانی سال جاری، برنامه تولید 200 هزار دستگاه در دستور کار قرار دارد و امید است با مهیا شدن شرایط، روند افزایشی تولید در گروه سایپا محقق گردد. لازم به ذکر است عملکرد ماهیانه تولید و فروش این شرکت تا پایان آبان ماه سال جاری نیز از طریق سامانه اطلاع رسانی بازارسرمایه افشاء گردیده است.
- موضوع افزایش سرمایه از روشهای مختلف به منظور اصلاح ساختار مالی همواره در دستور کار هیئت مدیره شرکتهای گروه سایپا قرار دارد و در صورت تصمیم به عملیاتی نمودن افزایش سرمایه، موضوع بلافاصله از طریق سامانه اطلاع رسانی بازار سرمایه به اطلاع عموم خواهد رسید.
- با توجه به نوسانات نرخ ارز و کاهش تخصیص ارز نیمایی به خودرو در سال جاری، عمده ارز وارداتی بر اساس نرخ سامانه سنا و صرافی تامین می گردد.
- در حال حاضر متوسط ارزبری هر خودرو در گروه سایپا معادل 2،000 دلار می باشد که بر اساس برنامه افزایش عمق ساخت داخل قطعات، امید است این میزان ارزبری طی سال های آتی به 1،000 دلار کاهش یابد. در این راستا اقدامان موثری در قالب همکاری های مشترک با وزارت صمت، شبکه قطعه سازی، صنایع دفاع، دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان صورت پذیرفته و در جریان می باشد. شایان ذکر است 1،000 دلار ارزبری باقیمانده خارج از اختیار خودروسازان بوده، به طوریکه بخشی از آن به مواد اولیه، قطعات استاندارد و … می باشد.
- در راستای عرضه صندوق ETF سوم دولتی شایان ذکر است؛ سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تنها سهامدار دولتی شرکت سایپا و مالک 17.31% از کل سهام شرکت و یک کرسی هیئت مدیره شرکت سایپا می باشد. ایجاد این صندوق و وزن سهام شرکت سایپا در این صندوق، در حوزه اختیارات این شرکت نبوده و در صورت عرضه از سوی نهادهای ذیربط، موضوع از مجاری مربوطه به اطلاع عموم خواهد رسید.
- در حال حاضر قیمت محصولات تولیدی شرکت سایپا بر اساس مصوبات شورای محترم رقابت تعیین میگردد و چنانچه عرضه محصولات بر اساس قیمت روز و متناسب با تقاضا در دستور کار قرار گیرد، عرضه در بورس کالا سبب خواهد شد تا قیمت خودرو واقعی شود که این امر می تواند منجر به خروج برخی محصولات از حاشیه زیان گردد. البته در این خصوص می بایست ریسک های موجود و همچنین توجه به زیرساخت های داخلی کشور مورد توجه قرار گیرد تا نتیجه حاصله عادلانه و کسب رضایت مشتریان در خرید محصولات صورت پذیرد.
- با تغییر شیوه قیمت گذاری در سال 1399 ( افزایش نرخ محصولات متناسب با تورم در بازه های 3 ماهه) و همچنین ایفای تعهدات معوق سالهای گذشته با نرخ های قطعی سالهای گذشته با نرخ های قطعی شده تا پایان شهریور ماه سال جاری، پیش بینی می گردد روند زیان دهی محصولات در شش ماهه دوم سال جاری کاهش یابد که این مهم در سال آینده بواسطه تغییر در ترکیب سبد تولیدات (تولید محصولاتی نظیر شاهین، سایناS . کوئیکS) و توقف تولید محصولات با حاشیه زیان بالا (نظیر پراید) و فروش محصولات با نرخ های جدید (بواسطه عدم وجود تعهدات معوق) می تواند شرایط سودآوری شرکت را بهبود و در نهایت اصلاح ساختار مالی را به همراه داشته باشد.
- مجموع تعهدات شرکت سایپا جهت تحویل خودرو در سال 1400 تا این لحظه به تعداد 125،667 دستگاه می باشد که به صورت پیش فروش غیر قطعی انجام پذیرفته و قیمت نهایی خودرو در زمان تحویل مشخص می گردد.
- مطابق با برنامه توسعه محصول تدوین شده شرکت سایپا محصولات جدید کوییک S، سایناS و شاهین در سال 1399 به بازار عرضه خواهد شد. در سال 1400 نیز، عرضه 3 محصول سدان جدید، کراس جدید و آریا در دستور کار قرار گرفته و مقرر گردید از محصول جدید P90 نیز رونمایی گردد. برای سال های آتی نیز محصولات جدیدی از قبیل محصولات خانواده SP0 (3 محصول سدان، هاچ بک و کراس) خودروی برقی و … در برنامه توسعه سبد محصولات قرار گرفته که بر اساس برنامه زمانبندی تعیین شده معرفی و به بازار عرضه خواهد شد.
بدون نظر